«Εσωτερική Υποτίμηση»: Ελλάδα, Αργεντινή, Λετονία

(μετάφραση από http://www.cepr.net/index.php/op-eds-&-columns/op-eds-&-columns/greece-latvia-argentina)

Mark Weisbrot
The Guardian Unlimited, Μάιος  18, 2010

To ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη  και να προχωρήσει σε αναδιαπραγμάτευση του χρέους της, θεωρείται από πολλούς σχεδόν αδιανόητο. Αντ΄αυτού, η χώρα υιοθετεί ένα πρόγραμμα «εσωτερικής υποτίμησης», σύμφωνα με το οποίο, διατηρεί το κοινό νόμισμα και μειώνει την πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία της δημιουργώντας τόση ανεργία, όση χρειάζεται για να μειωθούν οι μισθοί και οι τιμές.

Ας συγκρίνουμε τη διαδικασία αυτή, με την αντίστοιχη που ακολουθήθηκε στις περιπτώσεις δύο άλλων χωρών: της Αργεντινής (η οποία την εγκατέλειψε μετά από τρεισήμισι χρόνια) και της Λετονίας (η οποία την ακολουθεί ακόμη).

Στο Διάγραμμα 1 βλέπουμε τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας τον Απρίλιο του 2010. Αξίζει να παρατηρήσει κανείς ότι έως και το 2015, η Ελλάδα δεν επανέρχεται ούτε καν στο ύψος του ΑΕΠ πριν την κρίση (επίπεδα 2008). Παρόλα αυτά, οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι ήδη ξεπερασμένες. Πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, δείχνουν πτώση της τάξης του 4% για το 2010, ενώ οι αντίστοιχες του ΔΝΤ προβλέπουν πτώση 2%.

Στην πραγματικότητα, τα πράγματα θα είναι μάλλον χειρότερα. Όταν η Λετονία μπήκε στη διαδικασία της «εσωτερικής υποτίμησης» το 2008, το ΔΝΤ προέβλεπε πτώση του ΑΕΠ της τάξης του 5%. για το 2009. Η πτώση ήταν πάνω από 18%. Συμπέρασμα: Αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα χρειαστεί περίπου 8-9 χρόνια για να ανακτήσει το επίπεδο παραγωγής που είχε πριν την κρίση.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1
Greece: Real GDP

Όπως βλέπουμε στο Διάγραμμα 2, η Λετονία-που σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ την περίοδο 2008-2009, όταν το ΑΕΠ της έπεσε πάνω από 25%- δεν αναμένεται να φτάσει ούτε τα επίπεδα ανάπτυξης του 2006 μέχρι το 2015, οπότε και θα έχει χάσει 16% από το ΑΕΠ του 2007. Συμπέρασμα: η αποκατάσταση του ΑΕΠ θα χρειαστεί πάνω από μια δεκαετία, με απρόβλεπτα αρνητικές συνέπειες.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 2
Latvia: Real GDP
Πηγές Διαγραμμάτων 1 και 2: IMF International Financial Statistics and World Economic Outlook.

Το Διάγραμμα 3 δείχνει ότι η ύφεση στην Αργεντινή ξεκίνησε στα μέσα του 1998. Η Αργεντινή δοκίμασε να εφαρμόσει τη διαδικασία της «εσωτερικής υποτίμησης»-το νόμισμα της εκείνη την περίοδο ήταν δεμένο με το δολάριο με σχέση 1 προς 1- μέχρι τα τέλη του 2001, οπότε και κατέρρευσε οικονομικά. Την περίοδο Δεκέμβριος 2001-Ιανουάριος 2001, η κυβέρνηση κήρυξε πτώχευση και εγκατέλειψε την τρέχουσα τότε συναλλαγματική ισοτιμία. Αποτέλεσμα: μετά την πτώχευση/υποτίμηση, η οικονομία συνέχισε να συρρικνώνεται για ένα ακόμη τρίμηνο (πρώτο τρίμηνο του 2002). Έπειτα, άρχισε να αναπτύσσεται ξεπερνώντας τα προ-κρίσης επίπεδα ανάπτυξης μέσα σε τρία χρόνια με πραγματική άυξηση του ΑΕΠ 63% μέσα σε 6 χρόνια.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 3
Argentina: Real GDP
Πηγή: Instituto Nacional de Estadística y Censos, República Argentina.

Συμπέρασμα: πριν εμπλακεί σε μια διαδικασία ατέρμονης ύφεσης και αργής ανάκαμψης, με πολλά χρόνια υψηλής ανεργίας και μεγάλο κοινωνικό κόστος, η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει προσεκτικά τις εναλλακτικές της. Μπορεί να είναι λιγότερο οδυνηρές και να επιτρέψουν μια ταχύτερη και ηπιότερη οικονομική ανάκαμψη.

Για το ίδιο θέμα: κείμενο του Ηλία Ιωακείμογλου Internal devaluation_a maquette

Advertisements

  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: